هوش هیجانی چیست
28
ژوئن

هوش هیجانی چیست

هوش هیجانی چیست؟

هوش هیجانی مجموعه ای مهم از مهارت ها و خصوصیات بارز افراد را شامل می شود.

اگر بخواهیم تعریف جامع تری از آن داشته باشیم. باید گفت که به مهارت هایی گفته می شود،که شخص در کنترل و شناخت احساسات خود و دیگران و علم و دانشی فراتر از مهارت های فنی حرفه ای و یا IQ دارد.

هنگامی که درباره آن بحث و گفتگو می شود لازم نیست افراد را در مورد اهمیت آن توجیه کرد زیرا اهمیت این موضوع کاملا روشن است.

مهم ترین مسئله ای که در این رابطه اهمیت بالایی دارد این است. افراد باید این موضوع را درک کنند که می توان این مهارت را کسب کنند و آن را در خود تقویت کنند و در زندگی اجتماعی خود به کار بگیرند.

هوش هیجانی چیست

تفاوت میان بهره هوشی و هوش هیجانی

بیشتر افراد هوش هیجانی را با بهره هوشی یا IQ اشتباه می گیرند. و در حقیقت بهره هوشی همان ضریب هوشی است که بیشتر به یادگیری و کسب مهارت های حرفه ای ارتباط دارد.

مثال :

شخصی که دارای بهره هوشی بالایی است ممکن است در بهترین دانشگاه پذیرفته شود و یا مهارت انجام کارهای عملی گوناگونی را کسب کند وتا اندازه زیادی موفق باشد.

این در حالی است که این موضوع هیچ ربطی به موارد ذکر شده ندارد بلکه به نوع ارتباط و شناخت احساسات خود و افراد دیگر ارتباط دارد.

درباره کسانی که از بهره هوشی برخوردار هستند؛ نمی توان قطع به یقین گفت که از توانایی هوش عاطفی هم برخوردار هستند. زیرا این دو، مقوله ای کاملا جدا می باشند.

چهار اصل مهم در این مهارت

سالووی و مایر یکی از پیشگامان معرفی و شناخت هوش هیجانی در جهان است.

او این مهارت را بر چهار اصل و شاخه مهم تقسیم بندی کرده است که شامل:

۱: نمایش و ابراز هیجان ها

۲: خواندن انسان ها

۳: مدیریت هیجان ها

۴: درک هیجان ها

هیجانات مهم که بر آن تاثیر گذار می باشند، به هفت قسمت مهم تقسیم بندی شده اند که شامل:

۱: ترس
۲: خشم
۳: تعجب
۴: تحقیر
۵: انزجار
۶: غم و غصه
۷: شادی و خوشحالی

زمینه های افزایش این نوع احساسات

زمینه های افزایش هوش هیجانی

۱: قابلیت شناخت هیجان ها و شرح کامل آن ها

۲: چگونگی شکل گیری هیجان های مختلف

۳: شناخت هیجان های پیچیده و ترکیبی

      مانند: بروز همزمان احساس ترس و نفرت

۴: درک عواقب بروز هیجان ها

۵: ریشه یابی هیجان ها

۶: تشخیص بروز نوع هیجان در شرایط مختلف

عوامل موثر در هوش هیجانی را بشناسید

خود آگاهی یا شناخت عواطف شخصی

فهم و تشخیص هر نوع احساسی که بروز داده می شود اصل و اساس آن است.

توانایی در کنترل احساسات خود در هر لحظه برای به دست آوردن و رسیدن به خودآگاهی نقش مهمی ایفا می کند.

افرادی که احساسات خود را بهتر می شناسند و درک می کنند ؛ همچنین کنترل بیشتری بر آن ها دارند، بهتر می توانند زندگی خود را هدایت کنند.

این افراد درباره تصمیمات مهم زندگی خود که بر اساس احساسات آن ها را اتخاذ خواهند کرد مطمئن تر هستند و قطعا تصمیم هایی که درباره زندگی خود می گیرند درست تر و منطقی تر خواهند بود.

به کارگیری درست هیجانات

توانایی و قدرت تنظیم احساسات خود، یک نوع مهارت و توانایی عاطفی می باشد که متکی به حس خودآگاه انسان است.

که شامل ظرفیت ها و قابلیت هایی از جمله:

قابلیت دور کردن افسردگی ها، بی حوصلگی ها و اضطراب ها، دفع پیامدهای شکست، تسکین دادن خود در هنگام بروز مشکلات می باشند. کمبود و یا نداشتن این توانایی باعث خواهد شد تا افراد همیشه احساس نا امیدی و افسردگی بنمایند. این در حالی است افرادی که این مهارت در آن ها وجود دارد تا حد زیادی می توانند بر موج ناملایمات زندگی سوار شوند و آن ها را با موفقیت پشت سر بگذارند.

خود برانگیختگی

برای مورد توجه قرار گرفتن و خلاق بودن و همچنین در اختیار داشتن نفس خود، باید بتوان هیجانات خود را رهبری کرد. تا بتوان به اهداف مورد نظر خود در زندگی دست یافت زیرا خویشتن داری و به تاخیر انداختن اجرای تصمیمات در هنگام تنش و عصبانیت مسیر را برای موفقیت در هر زمینه ای مهیا خواهد کرد.

شناخت احساسات و عواطف دیگران

توانایی در برقراری ارتباطی سالم با دیگران یکی دیگر از نشانه های خود آگاهی است.

افرادی که حس همدلی در آن ها به روشنی دیده می شود و این حس در آن ها تقویت شده است؛ به خواسته و نیاز دیگران بیشتر اهمیت می دهند، در نتیجه در کار خود موفق تر می باشند.

این گونه اشخاص برای مدیریت و تدریس و همچنین کارهای خدمت رسانی موفق تر خواهند بود.

عوامل مهم هوش هیجانی

حفظ ارتباط میان خود و دیگران

بخش مهمی از مهارت برقراری ارتباط کنترل عواطف دیگران می باشد؛ افرادی که این توانایی در آن ها دیده می شود به راحتی می توانند اشخاص دیگر را در شرایط نامناسب آرام کنند؛حس آرامش را به آن ها القا می کنند؛افزایش و تقویت این مهارت عملی است؛ یعنی در صورت بکارگیری راهکارهای ارائه شده توسط دانشمندان این حوزه می توان این مهارت را در خود افزایش داد. تلاش و تمرین تاثیر زیادی بر بهبود و افزایش این مهارت دارد.

شناخت و آگاهی از این دانش و مهارت هنوز در مراحل اولیه خود می باشد و راه درازی تا رسیدن به یک دانش کلی در جامعه پیش رو است؛ اما نتایج اولیه حاکی از آن است که این مهارت را می توان تقویت و افزایش داد.

در همین رابطه کلینیک مشاوره و روان شناختی ندای امید، همگام با دانش روز دنیا اقدام به برگزاری کلاس های آموزشی در همین زمینه کرده است؛ لذا از کلیه افرادی که تمایل به شرکت در این جلسات آموزشی دارند، دعوت می شود. تا از راه های ارتباطی این کلینیک تماس بگیرند و اقدام به ثبت نام در این کلاس ها و جلسات آموزشی نمایند.

 

5/5 - (1 امتیاز)