
اختلال یادگیری
اختلالات یادگیری، گروهی از اختلالات روانی هستند که سادهترین تواناییها مانند خواندن، نوشتن و حل مسائل ساده ریاضی را برای کودک مختل و دشوار میکنند.
متأسفانه بسیاری از کودکانی که با اختلالات یادگیری کودکان مواجه هستند، قبل از تشخیص این اختلال، بدون این که در مورد آن اطلاعاتی داشته باشند یا در مورد آن صحبت کنند، به مبارزه با آن میپردازند. این اختلال باید از راه درست تشخیص داده شود تا با بهترین راهکار ممکن برای معالجه آن اقدام شود .
انواع رایج اختلال یادگیری:
اختلال یادگیری به طور مستقیم برخی از مهارتهای یادگیری مانند خواندن، نوشتن و محاسبه را تحت تاثیر قرار میدهد. اختلال یادگیری ناتوانی ذهنی و فیزیکی نیست و به هیچ عنوان نشاندهنده ضعف هوشی کودک نمیباشد. اما در عوض، این اختلال تمرکز کودک در مدرسه و توانایی او در انجام و اتمام کارها را تحت تاثیر قرار میدهد. لازم به ذکر است که هر کودک ممکن است به بیش از یک اختلال دچار شود.
شایعترین اختلالات یادگیری عبارتند از:
اختلال در خواندن (نارساخوانی): یکی از انواع اختلال یادگیری است که در آن، کودک در خواندن، تلفظ و یادآوری کلمات با مشکل مواجه است.
اختلال در محاسبه: این اختلال یادگیری مربوط به یادگیری مفاهیم ریاضی است و باعث بروز مشکل در حل مسائل ساده ریاضی و اتفاقات و حوادث متوالی است.
اختلال در نوشتن: یکی دیگر از اختلالات یادگیری مربوط به نوشتن میباشد و مشکلات نگارش، املا و دستخط بد را به دنبال دارد.
عواملي كه ممكن است بر گسترش اختلالات تأثير بگذارند :
ژنتیک: برخی از اختلالات یادگیری مانند خواندن و اختلالات ریاضی ارثی هستند.مشاوره کودک و نوجوان در این زمینه بهترین کمک را خواهد کرد.
شرایط پزشکی: رشد ضعیف جنین در رحم (محدودیت رشد شدید داخل رحمی)، استعمال الکل یا دارو قبل از زایمان و کم وزنی، عوامل خطرناکی هستند که ارتباط مستقیم با اختلالات یادگیری دارند. آسیب رسیدن و ضربه دیدن سر نیز ممکن است در ایجاد اختلالات یادگیری نقش داشته باشند.عوامل محیطی: قرار گرفتن در معرض میزان زیادی سرب، احتمال ابتلا به اختلالات یادگیری را بالا میبرد.
علائم اختلالات یادگیری:
شناسایی یک اختلال یادگیری می تواند دشوار باشد. فرزند شما در صورتی ممکن است اختلال یادگیری داشته باشد که:
• در مورد درک و فهمیدن راهنماییها و دستورالعملها، دچار مشکل شود
• در یادآوری سخنان دیگران نسبت به او دچار مشکل شود
• در راه رفتن، ورزش کردن و مهارت هایی مانند در دست گرفتن مداد، هماهنگی لازم را نداشته باشد
• در انجام تکالیف کتابهای مدرسه یا موارد دیگر دچار مشکل میشود و یا در سادهترین مسائل اشتباه کند
• در برنامهریزی و زمانبندی مشکل داشته باشد
• تمایلی به انجام تکالیف یا فعالیتهایی که شامل خواندن، نوشتن یا حل مسائل ریاضی میشود، نداشته باشد
• به طور مداوم نتواند تکالیف خود را به تنهایی و بدون کمک دیگران انجام دهد
• مقاومت یا واکنشهای بیش از حد عاطفی در مدرسه یا در حین انجام فعالیتهای تحصیلی مانند درس خواندن